Zaparz herbatę w zwykłej filiżance
Jul 15 2024 0 Komentarze

Zaparz herbatę w zwykłej filiżance

Jeśli nie nabyłeś jeszcze specjalnych naczyń do picia herbaty, nie spiesz się, aby odmówić pysznej herbaty lub odłożyć z nią znajomość. Dzisiaj, na przykładzie Shu Pu Erh, powiemy Ci, jak parzyć chińską herbatę w domu metodą pin cha przy użyciu minimalnego zestawu przyborów.

Będziemy potrzebować:
Termos z ciepłą wodą 95°C
Filiżanka do kawy o pojemności 90-100 ml
5-6 gr. dowolny dostępny dla Ciebie Shu Pu Erh (mamy Shu Pu Erh Shu Wang zebrany w 2022 r.)
Sitko do herbaty
Dowolna filiżanka do odcieku wody i spodek na sitko do herbaty

Kilka wskazówek:
1. Użyj najmniejszej filiżanki, jaką możesz znaleźć w domu. Prawie niemożliwe jest odpowiednie obliczenie ilości herbaty dla zwykłej filiżanki o wadze 250-300 gramów: herbata okaże się wodnista, bez smaku, a zużycie surowców jest nieracjonalnie wysokie. Mała filiżanka do kawy pozwoli ci poprawnie obliczyć czas parzenia i ilość naparu, a będziesz w stanie poczuć ten sam smak i aromat, za który kochamy i doceniamy chińską herbatę.
2. Używaj termosu, a nie czajniczka. Przygotowanie 6 parzeń (średnia ilość, do której przeznaczona jest wysokiej jakości herbata) i delektowanie się napojem bez pośpiechu zajmie co najmniej pół godziny. W tym czasie woda w czajniku ostygnie i będziesz musiał ją dodatkowo podgrzać. Termos utrzyma odpowiednią temperaturę przez długi czas.

Umieszczamy Pu Erh w sitku herbacianym, zalewamy gorącą wodą, po kilku sekundach odcedzamy wodę - jest to rozlanie do spłukiwania. Należy zmyć z herbaty drobny pył, a także nasycić liść herbaty wodą i go obudzić.


Pierwsze płukanie: zalej herbatę wodą, przytrzymaj przez 10-15 sekund i wyjmij sitko. To zalanie jest zwykle najdelikatniejsze - liść herbaty nie otworzył się jeszcze w pełni. Ale można już wyczuć nuty herbaty, jej smak, aromat i charakter.


Aromat jest subtelny, trochę skerky, smak nie jest jasny, trochę ziemisty.


Drugie parzenie jest często najbardziej intensywne w smaku: liść herbaty dobrze się rozgrzał, otworzył i z radością wydziela olejki eteryczne. Spróbuj więc nieco skrócić czas parzenia i zobacz, jak zmienił się smak herbaty, czy Ci smakuje.


Kolor naparu stał się głębszy, przypominający koniak, smak jest drzewny, z lekką cierpkością na końcu.


Od czwartego parzenia smak herbaty stopniowo zaczyna słabnąć, stając się łagodny, słodki, lekko wodnisty. Obserwuj te zmiany i wsłuchaj się w siebie. Możesz wydłużyć czas parzenia, na przykład do 20 sekund lub nawet dłużej. Pamiętaj: Twoja herbata to Twoje zasady!


Dobry Pu Erh może wytrzymać 6-7 zalań, więc czeka Cię ekscytująca herbaciana podróż. Otrzymaliśmy przyjemny, lekko cierpki, miękki napój, który nadaje się do wieczornego picia herbaty.


Ten sposób parzenia jest odpowiedni dla wszystkich herbat. Spróbuj, eksperymentuj, ciesz się!

Zostaw komentarz

Należy pamiętać, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem