Jak prawidłowo przechowywać herbatę?
Jak prawidłowo przechowywać herbatę, aby jak najdłużej zachowała swój smak i aromat?
Oto kilka ogólnych zaleceń, które pomogą zachować świeżość, smak i aromat liści herbaty przez długi czas.
1. Brak obcych zapachów w pobliżu herbaty. Suche liście herbaty doskonale pochłaniają zapach przypraw, kawy, kadzidełek, olejków itp., dlatego ważne jest, aby określić miejsce na herbatę, do którego te zapachy nie będą przenikać. Niech będzie to szafka kuchenna, w której przechowywana jest tylko herbata i przybory do herbaty.
2. Zamknięte opakowanie. Pomoże chronić herbatę nie tylko przed obcymi zapachami, nadmiarem wilgoci i powietrzem, ale także zachowa świeżość liści herbaty. Używaj szklanych lub blaszanych słoiczków ze szczelnie zamykaną pokrywką lub torebek strunowych, w których sprzedajemy herbatę: po wsypaniu wymaganej ilości listków herbaty odciśnij nadmiar powietrza z torebki i szczelnie ją zamknij.
- Jeśli do długotrwałego przechowywania herbaty używasz blaszanego pojemnika, zalecamy umieszczenie herbaty w słoiczku w papierowej torebce. Z biegiem czasu materiał słoiczka może się utlenić, co będzie miało wpływ na liść herbaty, jego smak i aromat. Naszym faworytem do długotrwałego przechowywania są ceramiczne dzbanki na herbatę ze szczelną, szlifowaną pokrywką.
- Shu Pu Erh nie powinien być przechowywany w hermetycznych pojemnikach. Mokre liście herbaty umieszczone w plastikowym pojemniku szybko spleśniają. Przechowuj shu w oryginalnym opakowaniu lub papierowej torebce – materiał opakowaniowy nie będzie zakłócał dojrzewania herbaty.
3. Chłodne powietrze i brak zmian temperatury. Zaleca się przechowywanie herbaty w dowolnym opakowaniu, w chłodnym miejscu, w temperaturze nie wyższej niż 25 stopni. W wysokich temperaturach herbata nagrzewa się, uwalnia olejki eteryczne, staje się wilgotna i pleśnieje. Nie potrzebujemy tego.
- Niektórzy miłośnicy herbaty przechowują herbatę w lodówce. To miejsce przechowywania może być odpowiednie w przypadku odmian słabo sfermentowanych i świeżych i wyłącznie w workach próżniowych. Przed użyciem herbata powinna osiągnąć temperaturę pokojową. Jeśli regularnie pijesz herbatę i wolisz ciemne odmiany, optymalne będzie przechowywanie w temperaturze pokojowej.
4. Brak światła słonecznego! Źle wpływa na liście herbaty, dlatego albo przechowuj herbatę w nieprzezroczystych słoikach, albo chowaj torebki i przezroczyste opakowania herbaty w ciemnym miejscu.
5. Monitoruj trwałość herbaty. Oczywiście, jeśli będziesz przestrzegać warunków przechowywania, herbacie nic się nie stanie, ale liść, który leżał kilka lat na strychu, po zaparzeniu będzie produkował kolorową wodę pozbawioną smaku i aromatu. Staraj się pić herbatę w ciągu roku od zakupu, a jeszcze lepiej kupuj ją częściej i w małych porcjach. Dzięki temu Twoja herbata będzie zawsze świeża.